اخبار باغشهر بم

اولین شهر ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو: بم یا یزد؟

بم و یزد تنها شهرهای ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو

شهر بم و منظر فرهنگی آن بعنوان اولین شهر ایران (۱۷ تیر سال ۱۳۸۳) در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و پس از آن نیز یزد دومین شهر ایرانی است که (۱۸ تیر سال ۱۳۹۶) به این فهرست اضافه شد. بین دو شهر تاریخی بم و یزد پیمان خواهرخواندگی است.

به گزارش سایت باغشهر، تاکنون ۲۴ اثر از مکان‌های تاریخی، فرهنگی و طبیعی متعلق به ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

عکس باغشهر بم و منظر فرهنگی آن اولین شهر ثبت جهانی فهرست میراث یونسکو شهرستان بم
عکس باغشهر بم _ اولین شهر ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو
از مجموع ۲۴ اثر ثبت شده ایران، ۲۲ مورد مربوط به آثار میراث فرهنگی است و ۲ مورد نیز مربوط به شهرهای تاریخی ایران از جمله بم که سال ۱۳۸۳ بعنوان اولین شهر ایران در فهرست جهانی یونسکو قرار گرفت و سپس سال ۱۳۹۶ نیز یزد بعنوان دومین شهر ایران در این فهرست جای گرفت.
عکس بافت قدیمی شهر یزد دومین شهر ثبت جهانی در فهرست میراث یونسکو بعد از شهر بم
عکس بافت تاریخی یزد _ دومین شهر ثبتی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو

وزیر میراث فرهنگی و فراموشی تاریخی

در حالی که از ۱۷ تیرماه بعنوان سالروز ثبت جهانی “ارگ قدیم” و “شهر بم و منظر فرهنگی آن” در فهرست میراث جهانی یونسکو یاد می‌شود اما علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی کشور، هیچگونه پیامی جهت تبریک این روز منتشر نکرد که مورد انتقاد فعالان اجتماعی و رسانه‌ای نیز قرار گرفت. با این‌حال وی ۱۸ تیر (سالروز ثبت یزد بعنوان دومین شهر جهانی ایران) ضمن تبریک این روز، به اشتباه از یزد بعنوان اولین شهر ایران در فهرست یونسکو نام برد و البته اشاره‌ای هم به ثبت جهانی شهر بم نکرد. در اینکه اقدام وی خواسته یا ناخواسته بوده، نمی‌شود نظر قطعی داد.

علاوه بر شهر بم و منظر فرهنگی آن، ارگ قدیم و دو قنات اکبرآباد و قاسم‌آباد بروات بم نیز در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند.

بم و یزد دو شهر تاریخی و خواهرخوانده با ویژگی‌های فرهنگی و اجتماعی مشترک

خواهرخواندگی دو شهر بم و یزد اولین و دومین ثبت فهرست میراث جهانی تاریخی یونسکو

دو شهر تاریخی بم و یزد بعنوان تنها شهرهای ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو، نه تنها پیوند تاریخی با یکدیگر دارند که حتی پیمان خواهرخواندگی نیز بین این دو شهر باستانی برقرار است.

زمستان ۱۳۹۷ طی مراسمی خواهرخواندگی دو شهر تاریخی بم و یزد در سالن اداره ارشاد بم برگزار شد.

خواهرخواندگی دو شهر بم و یزد اولین و دومین ثبت فهرست میراث جهانی تاریخی یونسکو

 

مجید جوادیان‌زاده مدیرکل ارشاد استان یزد در مراسم خواهر خواندگی دو شهر بم و یزد گفت: شهرهای تاریخی بم و یزد مسائل مشترک فرهنگی دارند هر چند از نظر جغرافیایی و تقسیمات کشوری در یک حوزه قرار نگرفتیم اما این دو شهر در گذشته با هم مراودات تجاری و اقتصادی فرهنگی و هنری داشتند شهرهای یزد و شهر بم با هم یکی بودند در طول تاریخ این دو شهر در واقع یک شهر بودند معماری این دو شهر ساختار اجتماعی و اقتصادی و معیشیتی مردم این دو شهر یکی بوده است و این دو شهر دائم در هم‌افزایی هم بودند.

پیوندهای ریشه‌ای دو شهر تاریخی بم و یزد

سیدمحمدعلی گلاب‌زاده پژوهشگر و کرمان‌شناس نامدار که اصالتا یزدی (میبدی‌تبار) است، در دو کتاب: «پیوندهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی یزد و کرمان» و «تاریخ اقتصاد و تجارت کرمان از هزارۀ نهم پیش از میلاد» از ارتباطات عمیق مردم دو استان یزد و کرمان و البته مراودات یزدی‌ها و بمی‌ها نوشته است.

گلاب‌زاده در آن دو کتاب به گوشه‌هایی از پیوندهای اقتصادی، فرهنگی و علمی استان‌های یزد و کرمان و حضور شهروندان یزدی در بم و بمی‌های مقیم در یزد اشاره کرده است.

از جمله: آشنایی شاعر نامی و چهره‌ی ماندگار بم، استاد محمود شاهرخی با عارف نامدار یزد؛ سیدمحمّد مجذوب یزدی در بم و راهی شدن به دنبال او به یزد و تحصیل شاهرخی در مدرسه‌ی خان یزد و سپس ازدواج او با دختر سیدمحمد مجذوب یزدی و پیشنهاد گزینش تخلّص «جذبه» از سوی همان عارف به شاهرخی.

وجود دکتر عباس افلاطونیان از یزدی‌تباران متولّد بم و خدمات پزشکی و ساخت بناهای درمانی توسط وی در دو شهر یزد و بم.

حضور دکتر جلال نبی‌میبدی از شاهدان زلزله‌ی بم و دکتر عبّاس فلاحتی در بم.

وفور بازرگانان یزدی مانند حاج‌احمد و حاج‌محمود افلاطونیان، حاج حسین اکبری، سخاوت [دشتی، حاج محمد یزدانی] و غیره در بم.

حضور مقنی‌های یزدی در بم و احداث قنات قنبرآباد توسّط قنبر نامی از اهالی یزد.

ساخت چندین آب انبار توسّط یزدی‌ها در بم از جمله آب انبار تدیّن یزدی بوسیلۀ استاد علی یزدی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه