اخبار باغشهر بم

بررسی وضعیت حاشیه‌نشینی شهرک قشمی در تدوین طرح تفصیلی بم

توسط فرمانداری و شورای شهر به همراه مجری طرح تفصیلی بم صورت گرفت‌.

مسئولین باغشهر بم بر لزوم ساماندهی حاشیه‌نشینان در زمین‌های شهرک قشمی و بخشی از شهرک امام خبر دادند.

به گزارش باغشهر، حاشیه‌نشینان شهرک قشمی بم نه تنها زندگی در شرایط سخت را تجربه می‌کنند و از کمترین امکانات شهروندی بهره‌مند هستند که حتی  برخی از ساخت‌وسازهای صورت گرفته توسط آن‌ها غیرقانونی و حریم جهانی ارگ بم را نیز تهدید می‌کند.

سال 90 دو نفر از کارشناسان ایکوموس و یونسکو برای بررسی وضعیت میراث بم به استان کرمان سفر کردند تا شرایط خروج این اثر را از فهرست میراث در خطر بررسی کنند. آنها در مدت سفرشان اعلام کردند که پمپ بنزین ساخته شده در حریم اثر خدشه وارد کرده و باید سریعا برچیده شود. نکته دیگری که آنها خواستار رسیدگی شدند، وجود محله زاغه نشینها در حریم این اثر جهانی بود.
این محله (شهرک) که در میان اهالی شهر بم به محله قشمی یا زاغه نشین‌ها شهرت دارد توسط گروهی از مهاجران شهرهای مجاور بم و اهالی زلزله زده ایجاد شده است که به دلیل نداشتن توان مالی برای اجاره یک خانه در شهر به این مکان آمده اند. آنها در زمین‌های ارزان قیمت این منطقه خانه‌هایی با ایرانیت و یا بلوک سیمانی ساخته‌اند و برخی دیگر کانکس‌هایی را که در زمان زلزله گرفته بودند به محل اسکان دائمی شان تبدیل کرده‌اند. اما برخی دیگر از آنها ساکن شهرهای اطراف مثل سیستان و بلوچستان هستند که به این منطقه مهاجرت کرده اند و خانه هایی روی زمینهایی ساخته اند که مجوزی از سوی شهرداری برای ساخت و ساز ندارد و مالک زمین‌ها را فردی به نام قشمی (از خان های قدیم بم) می‌شناسند.

روز گذشته شنبه بیستم شهریور جلسه‌ای با حضور هادی شهسوارپور فرماندار، دکتر افضلی مجری طرح تفصیلی بم و دیگر مسئولین مربوطه در ساختمان فرمانداری برگزار شد.

طلوع بم در شرح گزارش این جلسه نوشت: دکتر افضلی در ابتدای جلسه از برگزاری جلسات متعدد و کارگروه های مختلف برای طرح تفصیلی خبر داد و گفت: در بحث اسکان غیررسمی که در بم شامل شهرک قشمی و بخشی از شهرک امام می‌شود مطالعاتی را شروع کردیم و در این جلسه باید بگویم با توجه به عکس هوایی در حال حاضر ۶۲۰ واحد مسکونی در شهرک قشمی وجود دارد که آمار قبلی ۴۲۰ واحد مسکونی بوده است که عمده این زمین‌ها در پلاک‌های ثبتی ادارات میراث فرهنگی و راه و شهرسازی می باشد.

مجری طرح تفصیلی بم در ادامه افزود: براساس رویکردهای مختلف طرح تفصیلی، جابجایی شهرک بیشتر پیشنهاد شده، اما در شرایط فعلی و راهکار اولیه پیشنهادی ما، توسعه محله و تاسیس دفاتر تسهیلگری و در نتیجه توانمندسازی این جامعه است؛ تا این جابجایی در طول زمان مشخص شده ای و استقبال خود شهروندان انجام شود.
محمد بنی اسدی سرپرست شهرداری باغشهر بم نیز درخصوص نظارت‌های مستمر پلیس ساختمان بر شهرک قشمی گفت: این بازدیدها هر روز انجام می شود و بعضا برخی مواد و مصالح ساختمانی هم که برای تصرف زمینی است جمع آوری می شود. در شرایط فعلی مساحت شهرک افزایش پیدا نکرده اما ساخت و ساز درون فضاهای خالی همان منطقه به صورت مخفیانه صورت می‌گیرد.
همچنین هادی شهسوارپور فرماندار باغشهر بم از پیگیری‌ها و کارهای صورت گرفته در خصوص تعیین تکلیف شهرک قشمی یاد می‌کند و از طرح جابجایی آنها به اسفیکان نام می‌برد که عدم استقبال شهرک‌نشینان را در پیش داشت. وی در خصوص مشکل شهرک قشمی گفت: متاسفانه مشکلات این مجموعه بسیار پیچیده است، زیرا برخی شهروندان زیر پوشش کمیته و بهزیستی و برخی دیگر تسهیلات دریافت کرده اند و برخی دیگر حتی پروانه ساختمانی دارند که کار را بسیار سخت می‌کند و در نتیجه ما به دنبال یک راه عملیاتی هستیم.

جابه‌جایی ساکنان شهرک قشمی کار دشواریست

سمانه سام‌نژاد نایب رئیس شورای شهر بم نیز در این جلسه گفت: جابجایی شهرک قشمی کار بسیار دشواریست و ما می‌توانیم با توانمندسازی و با کمک از دفتر مطالعات سازمان بازآفرینی شهری که سند اسکان مجدد را نوشته اند کمک بگیریم کار این واحد تخصصی و در همین حوزه است.

بخش عمده آسیب‌های اجتماعی بم در شهرک قشمی رخ می‌دهد

علیرضا اشرف زاده رئیس بهزیستی بم از آمار بالای آسیب های اجتماعی در این منطقه خبر داد و گفت: حدود ۴۰ درصد آسیبهای اجتماعی شهر در این منطقه روی می‌دهد که می‌طلبد حتما دنبال یک کار عملیاتی باشیم. وی همچنین افزایش تعداد واحد مسکونی این منطقه را زنگ خطری برای همه اعلام کرد.

مخالفت دادگستری بم با جابه‌جایی شهرک قشمی

حسین رمضانی زاده رئیس دادگستری باغشهر بم در این جلسه ضمن مخالفت با جا به جایی شهرک قشمی خواستار تعیین تکلیف اسناد این منطقه شد و از نیروی انتظامی خواست تا در کنار پلیس ساختمان شهرداری فعال باشد.

گفتنی است در این جلسه مقرر شد جلوی افزایش واحدهای مسکونی این منطقه گرفته شود و مجری طرح تفصیلی مطالعات و ضوابط میراث فرهنگی و اداره راه وشهرسازی را بررسی و در این خصوص با سازمان بازآفرینی شهری هم مکاتباتی داشته باشد و مطالعات دقیق برای طرحی مستمر ارئه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه