اخبار باغشهر بم

دست کشاورزان بم در پوست گردو / میزان خسارت‌ها بالا و پرداختی بیمه‌ها کم

گزارش ایرنا (خبرگزاری رسمی دولت) از فصل برداشت خرما در شرق استان کرمان: پرداختی بیمه‌ها نسبت به خسارت‌ها، بسیار ناچیز است.

کاهش برداشت خرما در مناطق شرقی استان کرمان و خسارت کشاورزان بم، نرماشیر، فهرج و ریگان.

ایرنا در گزارش خود نوشت: اقتصاد مردم شرق استان کرمان وابسته به خرماست و باغشهر بم به همراه شهرستان‌های شرقی، مهمترین قطب تولید خرمای مضافتی و مرغوب در کشور به شمار می‌روند که بخش قابل توجهی از این محصول راهی کشورهای مسلمان در ماه رمضان می‌شود و سهم قابل توجهی از بازار جهانی را نیز به خود اختصاص داده است.


مسئولان از بروز خسارت ۳۰ درصدی خشکیدگی خوشه خرما به باغ‌های منطقه خبر می‌دهند و می‌گویند به علت عارضه‌ها و آفت‌های مختلف امسال ۱۲ درصد کمتر از سال گذشته از باغ‌های سطح زیرکشت بم خرما برداشت شده و خبر بد اینکه بروز این پدیده‌های خسارت‌زا طی چندسال اخیر در حال تکرار و زیان‌های بهره‌برداران نیز در حال انباشت روی هم است؛ آن هم در شرایطی که پرداختی بیمه‌ها در مقابل خسارت‌ها ناچیز است.

شیوع آفت زنجره خرما از یک طرف و پدیده خشکیدگی، تشدید ریزگردها و طوفان‌های متوالی شن و خشکسالی و گرمای هوا در کنار یکدیگر مجموعه‌ای از چالش‌ها را ایجاد کرده‌ که دست نخل‌کاران را در پوست گردو گذاشته است. گستردگی و شدت خشکیدگی خرما در نخل ها، مشکلات زیادی را برای کشاورزان و تولیدکنندگان مناطق شرقی کرمان پدید آورده که لازم است مسئولان هرچه سریعتر برای حمایت و جبران ضرر و زیان مردم راهکارهایی بیاندیشند و اجرا کنند.
محمدعلی معقول مدیر جهاد کشاورزی بم در خصوص عارضه خشکیدگی خرما گفت: به دلیل گرمای بی‌سابقه در تیر و مرداد شاهد خشکیدگی خرما بودیم و به همین علت امسال میزان برداشت خرما در شهرستان بم ۷۰ هزار تن بوده است درحالی که سال گذشته ۸۰ هزار تن برداشت شده بود. معقول همچنین افزود: پیگیری‌های زیادی انجام شده اما همچنان علت اصلی عارضه خشکیدگی خوشه خرما مشخص نیست و نیاز به کارهای تحقیقاتی بسیاری دارد که مراکز تحقیقاتی استان باید در این زمینه به صورت جدی ورود کنند تا جلو خسارت بیشتر کشاورزان گرفته شود.
مدیر جهاد کشاورزی بم همچنین درباره بیمه کشاورزی محصولات گفت: تعرفه‌های پرداختی بیمه برای رقم مضافتی خرما نیاز به بازنگری دارد زیرا خسارتی که به کشاورز پرداخت می‌شود نسبت به میزان محصول یک اصله درخت بسیار ناچیز است. به گفته وی با توجه به افزایش هزینه‌های تولید باید صندوق بیمه کشاورزی مبلغ بیشتری را پرداخت کند.
در بحث بیمه نخل‌ها گلایه‌مندی‌های بسیاری وجود دارد زیرا بیمه به صورت منطقه‌ای برآورد می‌شود و اگر در منطقه‌ای کشاورز ۷۰ درصد خسارت دیده باشد اما در منطقه ۳۰ درصد خسارت اعلام شود بیمه به صورت منطقه‌ای غرامت بیمه را پرداخت می کند درحالی که باید پرداخت‌ها به صورت موردی و باغی باشد نه منطقه‌ای.
فلسفه وجودی بیمه کشاورزی حمایتی است زیرا عوامل جوی دست کشاورز نیست و تغییرات آب و هوایی با گرمای بی‌سابقه باعث ایجاد خشکیدگی خوشه خرما می‌شود و یک‌سال زحمت کشاورز در ماه آخر بی‌نتیجه می‌ماند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه