زندگی نامه محمود شاهرخی شاعر معاصر و خالق اثر گل میروید به باغ
بیوگرافی استاد شعر و هنرمند بمی
زندگی نامه محمود شاهرخی، شاعر معاصر ایران و از هنرمندان نامی بم و متخلص به جذبه.
بیوگرافی محمود شاهرخی
محمود شاهرخی سال ۱۳۰۶ در باغ شهر بم متولد شد. پدرش میرزاحسین ملقب به رونقعلی کرمانی، از عارفان بزرگ بم بود.
در زندگی نامه محمود شاهرخی آمده که وی در همان ایام جوانی با مردی وارسته و عارفی روشن ضمیر از اهالی یزد که برای وعظ و خطابه به بم آمده بود آشنا و شیفته معنویت و صفای وی شد و سر انجام در معیت آن بزرگوار، به یزد رفت و در خانه او ساکن شد و در مدرسه خان یزد به ادامه تحصیل پرداخت.
نام آن عارف بزرگوار، سید محمد و تخلصش مجذوب بود و محمود شاهرخی به واسطه ارادت مفرط به او، تخلص جذبه را برای خود برگزید.
عاقبت سیدمحمد مجذوب، محمود شاهرخی را به دامادی خود برگزید.
جذبه پس از آن برای مدتی در یزد به تحصیل اشتغال داشت و سپس به نجف رفت و در مدرسه کبرای آخوند خراسانی اقامت گزید و به تحصیل ادامه داد.
شاهرخی پس از چندی به علت ضعف مزاج و هوای نامساعد نجف، به بیماری ریه مبتلا شد و ناگزیر به ایران مراجعت کرد و در فیضیه قم به تحصیل پرداخت، سپس به علت تشدید بیماری به تهران آمد و در یکی از آسایشگاهها بستری شد.
وی پس از بهبود و کسب سلامتی، درگیر امور معیشتی شد و به همین علت از کسوت طلبگی بیرون آمد و در بخش خصوصی به فعالیت پرداخت.
استاد محمود شاهرخی پس از پیروزی انقلاب اسلامی
جذبه پس از پیروزی انقلاب، همکاری خود را با صدای جمهوری اسلامی آغاز کرد و به نوشتن مقالات و برنامههایی با عناوین «تا به خلوتگاه خورشید»، «تا به سرمنزل عنقا»، «سیری به پای دل» و «نوای نی» در زمینه ادب و عرفان پرداخت.
شعرهای«شاهرخی» پس از پیروزی انقلاب به صورت پراکنده در بیشتر مطبوعات کشور، جُنگهای ادبی و مجموعه شعرهای مختلف گردآوری شده، انتشار یافته است.
فعالیت هنری محمود شاهرخی در زمان جنگ تحمیلی
او از زمره شاعرانی بود که پس از آغاز جنگ تحمیلی، بسیاری از شعرهای خود را در موضوع دفاع مقدس، شهادت، ایثار و حماسه سازیهای رزمندگان سرود و در شبهای شعر دفاع و مقاومت و همایشهای سراسری شعر دفاع مقدس حضور گسترده داشت.
وی در طول فعالیت خود، با بسیاری از مراکز ادبی و فرهنگی از جمله حوزه هنری صدا و سیما، شورای عالی شعر مرکز موسیقی صدا و سیما و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران همکاری داشته و عضو شورای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.
ترانهی خاطرهانگیز گل میروید به باغ با شعر محمود شاهرخی
در نوروز ۱۳۷۲ ترانهی “گل میروید به باغ” با صدای عباس بهادری منتشر شد که مورد استقبال عموم قرار گرفت و همچنان نیز بعنوان آهنگ نوستالژیک و خاطرهانگیز، شنیدنی است. ترانهسرای این آهنگ استاد محمود شاهرخی بود.
دانلود آهنگ گل میروید به باغمحمود شاهرخی در ابتدای کتاب چهرههای ماندگار که به قلم وی منتشر شده، از زندگی نامه خود چنین آورده:
“نام بنده محمود و شهرتم شاهرخی است. در پایان سال 1306 در شهر بم متولد شدهام. مرحوم پدرم با اینکه پیشهور بود، اما درک و درایتی قوی داشت و با کتب ادبی مأنوس بود، اما اجداد مادری بنده همه از عالمان دین و سالکان راه یقین بودند و در عداد خطبای نامآور.
از مهمترین آثار محمود شاهرخی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
بخشی از آثار محمود شاهرخی:
- در غبار کاروان، مجموعه شعر
- کتاب چهره های ماندگار
- داغ شقایقها، مجموعه شعر، گزیده شعر جنگ، حوزه هنری، دفتر ادبیات مقاومت، 1373
- تجلی عشق، مثنوی، کنگره بزرگداشت سرداران شهید سپاه، 1376
- گزیده ادبیات معاصر، مجموعه شعر، شماره 21، انتشارات نیستان، 1378
- گلبانگ عاشقانه، ترجمه مشارق انوار القلوب و مفاتح اسرار الغیوب، تالیف ابوزید عبدالرحمنبن محمد انصاری قیروانی، با مقدمه هلموت ریتر، مترجم، محمود شاهرخی، انتشارات دریا، زمستان 1380
نقش استاد محمود شاهرخی در سرود ملی ایران
شعر سرود ملی ایران از سرودههای “ساعد باقری” است که انتخاب آن توسط جمعی از شاعران مطرح وقت صورت گرفت.
زنده یاد عباس کیمنش، ملقب به مشفق کاشانی، رئیس انجمن شاعران ایران سالها قبل و طی سخنرانی در مراسم بزرگداشت ساعد باقری، سابقه آشنایی خود را با باقری از سال ۱۳۶۰ ذکر کرد و گفت: در آن سالها من در شورای عالی شعر صداوسیما مشغول فعالیت بودم. یادم هست که در آن سالها دو برنامه رادیویی بر اساس آمار و بررسیهای سازمان بسیار پرشنونده بود؛ یکی برنامه عرفانی مرحوم استاد محمود شاهرخی و دیگری برنامه «در انتهای شب» که باقری به همراه سهیل محمودی، مرحوم سیدحسن حسینی و جمع دیگری از دوستان اجرا میکردند و این موضوع، مایه آشنایی من با ساعد باقری شد.
مشفق افزود: برای شعر این سرود در شورای سازمان که با حضور من و استاد اوستا، محمود شاهرخی، ساعد باقری، سبزواری، معلم و… برگزار شد، شعر آقای باقری بعنوان سرود ملی ایران مورد تایید قرار گرفت.
درگذشت استاد محمود شاهرخی
محمود شاهرخی که مدتی به بیماری ورم رودهی بزرگ مبتلا بود، در رابطه با تشدید بیماری خود گفته است:
“در زلزله بم ۸۰ نفر از منسوبان خود را از دست دادم و این موضوع، بیماریام را شدید کرد”.
وی سرانجام در تاریخ ۲۴ آبان ۱۳۸۸ در بیمارستان عرفان تهران درگذشت.
پيكر اين شاعر فقيد در مقبرهي فرهيختگان ادب بهشتزهرای تهران، روبهروی قطعهی هنرمندان در كنار آرامگاه افرادی همچون مجتبی مينوی، مهرداد اوستا، صفا لاهوتی، جواد معروفی، محمدعلی مردانی، سپيده كاشانی، محمدعلی اميرجاهد و احمد زارعي به خاك سپرده شد.