اخبار باغشهر بم

راه‌های مبارزه با سوسک سرخرطومی حنایی خطرناک‌ترین آفت درخت خرما

این حشره بدترین دشمن نخلستان‌هاست که با ایجاد حفره‌ها و راهروهای متعدد در تنه درخت خرما و تغذیه از آوندها؛ باعث پوسیدگی و نهایتا مرگ نخل می‌شود.

سوسک سرخرطومی حنایی بدترین و کشنده‌ترین آفت درخت خرما و نخلستان‌ها به شمار می‌رود که با لانه‌سازی در تنه نخل و تغذیه از آن، باعث نابودی گسترده درختان می‌شود.

به گزارش باغشهر، آفت سرخرطومی حنایی برای اولین بار بر روی درختان خرما در روستاهای حومه شهرستان سراوان (استان سیستان و بلوچستان) در سال ۱۳۶۹ گزارش شد که از پاکستان وارد شده بود و بعدها در برخی از دیگر مناطق دارای نخلستان نیز انتشار یافت.

آفت سوسک سرخرطومی حنایی خرما طی سه سال گذشته در جیرفت، کهنوج و منوجان دیده شده و هفته قبل (اوایل مرداد ۱۴۰۰) تله‌های فرمونی در نخلستان‌های نرماشیر نیز این آفت را به دام انداخته‌اند. از این‌رو پیشگیری از شیوع این آفت به دیگر شهرهای شرقی استان از جمله بم ضروری است.

سوسک سرخرطومی حنایی چیست؟

سوسک سرخرطومی حنایی به‌عنوان خطرناک‌ترین آفت‌ درختان نخل شناخته می‌شود که برای زندگی، لانه‌سازی و پرورش لارو از تنه درخت خرما برای رشد و تکثیر خود استفاده می‌کند. این حشره خطرناک با ایجاد حفره‌ها و راهروهای متعدد فضای کافی برای رشد کلنی درحال گسترش در درختان نخل بوجود می‌آورد و میزان رشد و باردهی درخت را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
خسارت اصلی آفت سرخرطومی توسط مرحله لاروی سوسک است که این حشره نابالغ با تغذیه از دسته‌های آوندی نخل کانال‌هایی درجهت مختلف (بالا و پایین) ایجاد کرده و در اثر تغذیه متوالی این آفت، درختان حالت تشنگی از خود نشان می‌دهند. بتدریج حشره کامل شده و از طریق زخم‌های موجود بر روی تنه، وارد درخت می‌شوند و شروع به تخم‌ریزی کرده که تعداد زیاد تخم‌ها، شرایط مناسب دمایی و مبارزه نکردن به موقع می‌تواند منجر به گستردگی این آفت و نهایتا مرگ نخل شود.

راه‌های شناسایی و مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی خرما

شناسایی سوسک سرخرطومی خرما در نخلستان‌ها زمان‌بر است و معمولا کشاورز زمانی متوجه وجود این آفت می‌شود که تنه نخل پوسیده است. بنابراین برای آگاهی از آلوده بودن نخلستان به این آفت باید از کارشناسان کشاورزی راهنمایی گرفت.

با این حال اما پیشگیری از ورود افت سوسک سرخرطومی حنایی خرما؛ ساده و البته ضروری است.

علائم وجود سوسک سرخرطومی در نخلستان:

در صورت مشاهده علائم زیر در درختان خرما سریعا به جهاد کشاورزی منطقه اطلاع دهید:  “تغییر رنگ در برگ‌ها، خشک شدن جوانه مرکزی و یا خشک شدن غیرطبیعی درخت، پوک شدن تنه درخت،  تراوش مایع قهوه‌ای رنگ از تنه، وجود سوراخ (تونل لاروی) در تنه، جویده شدن بافت به همراه پوسیدگی و بوی بد ناشی از تغذیه آفت و مشاهده شفیره یا حشره کامل روی درختان نخل و شکستگی و واژگونی تاج درخت.”

سوسک سرخرطومی حنایی آفت درخت خرما نخلستان سایت باغشهر
عکس سوسک سرخرطومی حنایی – آفت درخت خرما

از جمله راه‌های مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی حنایی خرما:

  • بازرسی منظم درختان خرما
  • استفاده از تله‌های غذایی و فرمونی
  • کنترل شیمیایی پیشگیرانه و درمانی
  • حذف نخیلات شدیدا آلوده
  • استفاده از روش شیمیایی به کارگیری سموم تدخینی (توسط افراد باتجربه و کارشناس کشاورزی)
  • رعایت اصول قرنطینه: ممنوعیت نقل و انتقال اندام‌های گیاهی و پاجوش از شهرهایی که نخلستان‌های آلوده به این آفت را دارند.
  • بالا بردن حاصلخیزی خاک نخلستان: خسارت چوب‌خوارها زمانی افزایش پیدا می‌کند که درختان ضعیف باشند. زیرا درختان قوی توانایی دفع این گروه از آفات را به کمک شیره سلولی دارند بنابراین یکی از اصول کنترل این گروه آفات تقویت درختان از طریق کوددهی است
  • برخی از محققان، بیشترین مرگ و میر آفت را با استفاده از روش ترکیبی تزریق سم به تنه درخت هم‌زمان با اسپری برگی همان سم را گزارش و توصیه کردند. در این روش اسپری برگی سم به همراه مواد معدنی موثرتر خواهد بود. با توجه به اینکه اکثر برگ‌های درخت نخل در تاج آن قرار دارد، برای سوسوک سرخرطومی خرما مبارزه با پهپادهای پیشرفته کشاورزی جهت محلول پاشی پیشنهاد می‌شود. این کار علاوه بر افزایش سرعت مبارزه با این آفت، می‌تواند سلامت کشاورزان را نیز تامین کند.

برای استفاده از هرگونه محلول و سموم شیمیایی، مشورت با کارشناسان معتبر و معتمد کشاورزی ضروری است و کشاورزان نباید بدون آگاهی؛ از سموم استفاده کنند. در غیر این صورت احتمال نابودی نخلستان در اثر استفاده نادرست از سموم وجود دارد.

و مهم‌ترین نکته حیاتی:

در گذشته استفاده از فسفید آلومینیوم (قرص برنج) برای آفت‌کشی نخل‌ها پیشنهاد می‌شد که مورد استقبال کشاورزان نیز قرار گرفته بود اما این قرص شدیدا مضر و کشنده است و به هیج‌وجه نباید برای دفع آفت از آن استفاده کرد. تاکنون موارد زیادی از مسمومیت و مرگ کشاورزان در اثر استنشاق حاصل از فسفید آلومینیوم گزارش شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه