گزارش تصویری: فصل برداشت خرما در بم با اصطلاح محلی خرما تکونی یا خرما جمعکنی
بم از شهرهای مهم تولید خرما بهشمار میرود که فصل برداشت خرما بیش از ۱۰۰ هزار نفر بطور مستقیم در این بخش مشغول کار میشوند.
29 مرداد 1400
عکس/ فصل برداشت خرما یا در اصطلاح محلی “خرما تکونی” و “خرما جمع کنی” از مهمترین فعالیتهای مردمان شهر بم محسوب میشود.
در باغشهر بم همچون دیگر شهرهای تولیدکننده خرما؛ با فرا رسیدن فصل برداشت، تقریبا اکثر مردم مشغول جمعآوری محصول میشوند.
برای بالا رفتن از درختان بلند نخل از طنابهای محکمی استفاده میشود که آن “پروند” میگویند. [با فتحه پ و واو] / عکاس: ساره تجلیفصل برداشت خرما معمولا از اواخر مردادماه آغاز میشود و در اواسط شهریور اوج میگیرد و گاها تا نیمهاول مهرماه نیز ادامه خواهد داشت. برای برداشت خرمای مضافتی، هر درخت در چند نوبت تکانده میشود و بطورمعمول تمام خرمای خوشهها همزمان به مرحله رسیدگی نمیرسند و به فاصله زمانی دو تا سه روز باید مجددا خوشههای درختان تکانده شود. به این مراحل چین اول، چین دوم و چین سوم میگویند.
در فصل برداشت خرما؛ مردم محلی بم به مرحله تکاندن خرما از خوشهها؛ “خرما تکونی” و به جمعآوری خرما و بستهبندی آن نیز “خرما جمعکنی” میگویند.
در خرماتکونی یک نفر با پَروَند به بالای درخت میرود و چند نفر نیز چادرشب را میگیرند. / عکاس: ساره تجلیپس از تکاندن خرما از درخت، نوبت به مرحله خرما جمعکنی و یا همان بستهبندی خرما میرسد که معمولا توسط خانمها صورت میگیرد./ عکاس: ساره تجلیدر فصل برداشت خرما نه تنها کودکان به بزرگترها کمک میکنند حتی نوزادان نیز از همان ابتدای زندگی خود با این سنت “خو” میگیرند./ عکاس: نگار خجسته بهزادی