اخبار باغشهر بم

جلسه مسئولین بم با مردم معترض به احداث کارخانه شمش و روی دارزین

معترضین: کارخانه سرب و روی سلامتی مردم را تهدید می‌کند و نیاز به آب فراوان دارد که باعث نابودی منابع آبی منطقه می‌شود/ بابک اسماعیلی مدیر خان خاتون: تمام قوانین سازمان محیط زیست رعایت شده و آسیبی به آب کشاورزان و قنات‌ها وارد نمی‌شود/ فرماندار: کارخانه مورد تایید نهادهای تصمیم‌گیر است و به منابع قنات آسیب نمی‌رسد/ دادستان: تمام مجوزها تابع قانون پیش رفته و تشویش اذهان عمومی جرم است.

مسئولین شهرستان بم به همراه بابک اسماعیلی و دیگر مدیران مجتمع فرآوری روی خان خاتون، جلسه‌ای با مردم معترض به احداث کارخانه شمش و روی دارزین برگزار کردند.

به گزارش باغشهر، اعتراض مردم و کشاورزان بم نسبت به احداث کارخانه فرآوری شمش و روی دارزین باعث شد تا مسئولان شهرستان در اقدامی قابل توجه، جلسه‌ای با حضور مردم معترض و سرمایه‌گذاران کارخانه برگزار کنند.

کارخانه شمش و روی دارزین بم با چه هدفی احداث می‌شود؟

کارخانه شمش و روی دارزین با هدف تکمیل زنجیره تولید در ادامه فعالیت مجتمع فرآوری سرب و روی خان خاتون واقع در روستای تهرود شهرستان بم قرار است راه‌اندازی شود تا ضمن توسعه اشتغالزایی در منطقه بتواند زمینه بهره‌وری بیشتر تولید در این منطقه را نیز به دنبال داشته باشد و از خام‌فروشی جلوگیری شود. کلنگ احداث کارخانه شمش و روی دارزین دو سال پیش( ۹۸) به زمین زده شد و تاکنون عملیات خاک‌ریزی و تسطیح آن انجام شده و مالک این کارخانه نیز اعلام کرده که تاکنون حدود سه میلیارد تومان در آغاز احداث کارخانه مذکور سرمایه‌گذاری کرده است.

دلیل اعتراض‌ مردم به احداث کارخانه شمش و روی چیست؟

عباس کمال الدینی دکترای فرهنگ و تمدن از جمله معترضان به احداث کارخانه بود که به نمایندگی از این افراد در این جلسه گفت: این طرح برای ما ابهام دارد و خصومت و حب و بغض شخصی با سرمایه گذار آن یا اشتغالزایی در منطقه نداریم اما تنها نگرانی ما از محیط‌زیست بم است.

کمال‌الدینی ضمن اشاره به مقالات منتشر شده درباره کارخانه های سرب و روی در سطح کشور خصوصا کارخانه های انگوران زنجان بیان کرد: سرب باعث نگرانی ما است، بعد از گذشت چندین سال غلظت آلایندگی کارخانه سرب و روی انگوران زنجان به جایی رسیده که با دپو مواد باطله سرب و روی خوشحالی مردم از اشتغالزایی بوجود آمده جایش را به نگرانی و دغدغه مردم داده است زیرا کارخانه سرب و روی سلامتی مردم را تهدید می‌کند.

کمال الدینی همچنین به موضوع نگرانی اثرات آرسنیک و فلزات سنگین روی آب قنات‌های منطقه و نیز تهدیدی که برای ثبت جهانی ارگ بم مطرح است اشاره کرد و گفت: ما برای داشتن شهر ثبت شده جهانی بم بسیاری از موارد از جمله منع ساخت ساختمان های سه طبقه و بسیاری محدودیت ها دیگر را داشته ایم و الان نباید با راه اندازی این کارخانه ثبت جهانی بم را از دست بدهیم.

برخی دیگر از معترضان نیز با دغدغه تامین آب برای کشاورزی منطقه معتقد بودند که چنین کارخانه‌ای آب فراوانی نیاز دارد و منابع آبی منطقه را تهدید خواهد کرد و نگران بودند که موضوع به خشک شدن منابع آبی اهالی نینجامد.


بابک اسماعیلی: تمام مراحل احداث کارخانه شمش بم مطابق با استانداردهای سازمان محیط زیست پیش می‌رود

دکتر بابک اسماعیلی مدیر مجتمع فرآوری خان خاتون (تهرود بم) و سرمایه‌گذار کارخانه شمش و روی (دارزین) به سوالات و ابهامات مردم پاسخ داد:

نه من و نه هیچ فرد دیگری حق ندارد کاری انجام دهد تا قنات‌ها خشک شوند؛ من متولی محیط‌زیست نیستم اما سازمان محیط زیست برای صدور مجوز معیارهایی بسیار سخت گیرانه دارد؛ مدارک و استنادات این مجوزها به صورت شفاف موجود است.

بابک اسماعیلی درباره دغدغه تامین آب این کارخانه نیز توضیح داد: بحث تامین آب در دل یک قانون جاری مملکت رخ داده و در راستای سیاست های درست حفظ آب منطقه بوده است لذا منابع آبی کشاورزان بم دچار مشکل نخواهد شد.

بابک اسماعیلی ادامه داد: نقطه‌ای که هم‌اکنون برای جانمایی کارخانه شمش و روی بم در نظر گرفته شده از نظر من به عنوان سرمایه‌گذار و به علت اینکه هزینه‌های احداث را بالا می‌برد، اشتباه‌ترین نقطه از نظر اقتصادی است زیرا باید ۳۹ کیلومتر برق برای این منطقه انتقال یابد که هزینه هنگفت ۲۰ میلیاردی خواهد داشت و دلیل موافقت بنده بر احداث این کارخانه در منطقه دارزین تنها ایجاد اشتغال و دیگر تاثیرات آن برای منطقه است. مدیرعامل کارخانه شمش و روی دارزین خاطرنشان کرد: اگر امروز تصمیم بگیرم کارخانه را در این منطقه احداث نکنم بلافاصله یک کارخانه آماده را در زنجان با سرمایه اندک می‌خرم اما می‌دانم اگر این کار را انجام دهم دو سال بعد کارزاری ایجاد خواهد شد مبنی بر اینکه چرا معدن در ابارق بم است اما سنگ به شهر دیگر حمل می‌شود و در همین منطقه شغل ایجاد نشده است.

فرماندار بم: تمام مجوزهای کارخانه “شمش و روی” قانونی و شفاف است.

فرماندار بم در این جلسه گفت: مطالعات علمی، زیرساختی و اجرای طرح کارخانه شمش و روی دارزین درست بوده و مورد تأیید نهادهای تصمیم‌گیری قرار گرفته است. هادی شهسوارپور با بیان اینکه در سطح شهرستان بم تاکنون کار غیرشفافی انجام نشده است اظهارداشت: با توجه به اینکه مجتمع معدنی فرآوری سرب و روی خان خاتون در حال برداشت است اما فرآیند فرآوری آن در منطقه دیگری انجام می‌شد؛ برای اینکه این فرآیند در سطح شهرستان بم انجام شود و ضمن ایجاد اشتغالزایی و جلوگیری از خام فروشی، از آقای اسماعیلی مدیریت این مجتمع خواسته شد که کارخانه شمش و روی را نیز در سطح شهرستان بم احداث کند.
هادی شهسوارپور: راه‌اندازی مجتمع معدنی “سرب و روی” خان خاتون ضمن ایجاد اشتغا‌ل‌زایی پایدار مهاجرت معکوس هم در برداشته و بسیاری از روستاهای منطقه ابارق که خالی از سکنه شده بودند اکنون اهالی آن بازگشتند. فرماندار بم تصریح کرد: یکی از اقدامات انجام شده احداث کارخانه فرآوری روی و شمش در منطقه دارزین با هدف اشتغال پایدار، احیای روستاها و مهاجرت معکوس است. به گفته وی برای دریافت مجوزهای لازم که سازوکار خاص خود را دارد، تمامی نهادهایی که برای امتیاز کارخانه مجوز می‌دهند در سطح شهرستان، استان و ملی اظهارنظر کرده‌اند.

دادستان بم: دستگاه قضا از سرمایه‌گذار قاطعانه حمایت می‌کند

در ادامه این جلسه دادستان بم نیز گفت: تحت هیچ شرایطی اگر قنات ها آسیب ببینند اجازه احداث کارخانه داده نمی شود و اگر بحث علمی زده شود همه مطیع هستیم اما اگر یکسری مطالب برای تشویش اذهان عمومی زده شود جرم است. تمام موارد و مجوزهای این کارخانه بررسی شده و تابع قانون پیش‌رفته است؛ اگر با اجرای قانون مخالف هستیم افرادی که در مجلس قانون می‌نویسند مقصر هستند.

محمد ضیاء‌الدینی افزود: در سالی که به نام تولید، پشتیبانی و مانع زدایی نام‌گذاری شده دستگاه قضایی از سرمایه‌گذار در چارچوب قانون حمایت قاطع می کند؛ خام فروشی یکی از بحث ها و مشکلات کشور است و سرمایه گذار به راحتی می‌تواند مواد را به جایی دیگر انتقال دهد و فرآوری کند پس در فضای مجازی مردم را تشویق به موارد اشتباه نکنیم زیرا این خلاف است.

وی تاکید کرد: با برگزاری این جلسه موارد علمی شفاف سازی شد؛ به عنوان مدعی العموم هر شخصی یا کارشناسی می تواند طرح را بررسی کند، اگر بحث علمی باشد حمایت می‌کنیم اما در غیر از این صورت تحت هیچ شرایطی نباید شاهد مخالفت ها یا جریان سازی های خلاف و مشوش کننده اذهان عمومی باشیم.

در پایان این جلسه عباس کمال الدینی دکترای فرهنگ و تمدن که یکی از مخالفان این طرح بود اعلام کرد که  با صحبت‌های مطرح شده در جلسه قانع شده و مخالفتی ندارد البته اگر بطور واقعی آسیبی به قنات‌ها و منابع آبی منطقه وارد نشود و ثبت جهانی باغشهر بم و سلامتی مردم به‌خطر نیافتد./ ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه