آثار هنرمندان باغ‌شهر بم

کتاب پریباد اثر محمدعلی علومی؛ داستان شهری که یک‌شبه نابود شد

رمان پریباد، نَقل یک قرن و دو قرن نیست؛ تاریخ روایت می‌شود!

کتاب پریباد اثر محمدعلی علومی / برای اولین‌بار “فرهنگ بومی مردم ایران” وارد سبک رمان می‌شود، آن ‌هم در چهارچوب رئالیسم جادویی‌.

معرفی کتاب پریباد اثر محمدعلی علومی

رمان پریباد نوشته محمدعلی علومی نخستین‌بار سال ۱۳۹۰ و‌ در ۵۴۴ صفحه توسط «نشر آموت» و با همکاری «بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان» منتشر شد و تاکنون در چند نوبت تجدید چاپ شده است.
کتاب پریباد همچنین در بیستمین جشنواره جایزه کتاب‌ فصل ایران (۱۳۹۱)، بعنوان برگزیده بخش داستان‌ ایرانی معرفی شد.
کتاب پریباد اثر محمدعلی علومی
عکس محمدعلی علومی نویسنده برگزیده “جایزه کتاب‌فصل ایران” با رمان پریباد

داستان کتاب پریباد به قلم محمدعلی علومی

کتاب پریباد، اثر قابل تأملی در بخش رمان‌های جدید با رویکرد جدی به قصه‌های عامیانه و افسانه‌های کهن است. پریباد را میتوان نخستین کتابی دانست که فرهنگ بومی مردم ایران را وارد سبک رمان می‌کند، آن هم نه به شکل گزارش مردم‌شناسی بلکه به شکل خلاق و در چهارچوب رئالیسم جادویی با ترکیب موفقیت‌آمیز خیال و واقعیت.

راوی داستان در همان ابتدا نوشته:

«هیچ قصه گویی ندیده بودم که قصه پریباد را کاملا بداند. شهری بوده انگار به نام پریباد که یک شب محو می‌شود و یا طوفان آن را می‌برد و شاید برعکس (راوی‌ها در این مورد دچار تضادهایی شدید بودند) طوفان شهری را می‌آورد به نام پریباد
بعضی راوی‌ها می‌گفتند که ساکنان شهر پریباد دیو بودند، بعضی می‌گفتند که برعکس! در قصه‌ها، مکانش را حدود ایزدخواست می‌دانند در اطراف یزد و در روایت‌هایی، شهر خیالی پریباد را در جغرافیایی متفاوت، حدفاصل شهر بم با نرماشیر گفته‌اند.
در ادامه مقدمه کتاب پریباد آمده: حتی یک قصه‌گوی زابلی، پریباد را در حدود کوه خواجه‌خضر، که در کنار شهر سوخته بوده، می‌دانست. روایت‌ها پراکنده و پریشان بودند…»

شهری که یک‌شبه نابود شد

پریباد داستان شهری است که یک‌شبه نابود شده است و تنها بازمانده‌‌اش یعنی «پیر ویس» ماجراهایی حیرت‌انگیز از شهر «پریباد» حکایت می‌کند. ماجراهای عجیب و غریب که آن‌ها را از پدرش و او از پدر خود و او نیز از پدر خود یعنی مهرک، پسر میرزا فرجاد شنیده بود. خانمش هم هرچه را درباره پریباد و مردمش و ماجراهای شهر از پدر و مادر و پدربزرگ‌هایش شنیده، بدون مضایقه، تعریف می‌کند.
حکایت ماجراهای حیرت‌آور و عجیب و غریب پریباد، غیر از قصوی بودن خود ماجراها، پاسخی هم هستند بر اینکه قصه‌ها در جهان جدید نمرده‌اند: «پریباد که قصه نیست، نبود. شهری بود که محو شد؛ ناغافل در یک شب دود شد و رفت هوا …»
کتاب پریباد اثر محمدعلی علومی
عکس جلد کتاب پریباد به نویسندگی محمدعلی علومی

نقد رمان پریباد از محمدعلی علومی

پیر ویس، سنجرخان، آق بوقا، گدو گورکَن، ملنگ شاد، شیرو، مهرک و میرزا فرجاد از جمله شخصیت‌های داستان پریباد هستند.

نحوه خرید آنلاین کتاب پریباد اثر محمدعلی علومی

برای خرید رمان پریباد به سایت‌های معتبر فروش آنلاین کتاب مراجعه نمایید.

همچنین از سایت نشر آموت، (ناشر این کتاب) نیز می‌توانید اقدام به خرید کنید.

آلاله پورکرم از علاقه‌مندان به کتاب و کتاب‌خوانی، رمان پریباد را چنین توصیف می‌کند:

قصه بود یا نه؟ اصلا مگر می‌شود باور کرد که قصه بوده! پریباد، نَقل یک قرن و دو قرن نیست! یک تاریخ را روایت می‌کند. تاریخی تحمیلی در ادوار مختلف حکومتی.. ظلم، بهره‌کشی، فساد، سکوت و سیاهی و سیاهی… این کتاب نَقلِ همین دوره است، همین روزهایی که بلا افتاده به جان‌مان و کار “گدو گورکَن”ها سکه شده. همین روزهای ظلم و فساد که “طوس” نداریم و شهرهامان پر شده از امثال “سنجرخان” و “آق بوقا”. کسی چه می‌داند که هر شب چند شبح در کوچه‌ پس‌کوچه‌های شهر مویه می‌کند! کتابی از جنس سمک ‌عیار و هزار و یک شب که قلم نویسنده‌اش صلابت دارد و با استفاده از اسطوره‌ها، مسائل مختلف جامعه را مطرح می‌کند. با پریباد لبخند زدم، عمیقا غمگین شدم، چندشم شد و ترسیدم!.. بعضی از  بخش‌های کتاب حتی باعث می‌شد کتاب را ببندم و چند ساعتی به مغزم استراحت دهم. پریباد سنگین است اما زیباست! بخوانید و افتخار کنید به داشتن محمدعلی علومی! دلم برای طوس، میر سامان، برای سرو وسط میدان، برای ماهی‌ها و حتی برای ملنگ شاد و شیرو هم تنگ می‌شود.”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه